Skip to content Skip to footer

Συχνές Ερωτήσεις

EVpass | Φορτιστές Ηλεκτρικών Οχημάτων

Συχνές Ερωτήσεις

Οι φορτιστές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους φορτιστές εναλλασσόμενου ρεύματος AC και τους ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος DC.

Οι AC φορτιστές χωρίζονται σε μονοφασικοί και τριφασικοί. Οι μονοφασικοί είναι κυρίως στα 7 kW ενώ οι τριφασικοί στα 11 και 22 kW. Η ισχύς που χρειάζεστε προκύπτει από τις ανάγκες σας αλλά και την επάρκεια του δικτύου σας. Η επιλογή φορτιστή πρέπει να είναι προσεκτική, ώστε να εξασφαλίζει τη κάλυψη των αναγκών σας, εξοικονομώντας χρήματα από αναίτια έξοδα.

Οι DC φορτιστές αφορούν ισχύς μεγαλύτερες των 22 kW και προορίζονται κυρίως για δημόσια χρήση.

Ναι, έχει καθιερωθεί πανευρωπαϊκά στα αυτοκίνητα που παράγονται ή εισάγονται στην Ευρώπη, να φορτίζουν με καλώδιο Type 2. Εάν παρόλο αυτά, το αυτοκίνητο έχει διαφορετικό βύσμα, όπως Type 1, τότε υπάρχουν ειδικοί αντάπτορες που επιτρέπουν την ένωση Type 1 με Type 2.

Το κόστος της φόρτισης εξαρτάται από το τόπο φόρτισης και το φορτιστή. Στο σπίτι, γίνεται η πιο οικονομική φόρτιση, όπου πληρώνεται τη τιμή που σας κοστίζει το ρεύμα. Σε δημόσια σημεία η τιμή είναι μεγαλύτερη και εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη του σημείου φόρτισης. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, αναλογικά, το κόστος είναι από 5 έως 7 φορές λιγότερο.

Με την αγορά αυτοκινήτου σας δίνεται ένα καλώδιο φόρτισης που ενώνεται με πρίζα σούκο και δίνει περίπου μέγιστη ισχύ 3,7kW. Το σημαντικότερο σε αυτά τα καλώδια είναι η ανεπαρκής Ασφάλεια, και φυσικά δεν ενδείκνυται η μόνιμη χρήση αυτού του καλωδίου φόρτισης.

Επίσης, για ένα μέσο Η/Ο με χωρητικότητα μπαταρίας 35kW χρειάζονται 11-12 ώρες φόρτισης. Σε αντίθεση ο χαμηλότερος σε ισχύ οικιακός φορτιστής των 7kW χρειάζεται τη μισή διάρκεια για πλήρη φόρτιση και σε συνδυασμό με την επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά μπορεί να αποκτηθεί σε πολύ προσιτές τιμές.

Ναι, οι φορτιστές της EVpass σε συνδυασμό με τη πλατφόρμα διαχείρισης παρέχουν υπηρεσίες roaming το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες από το εξωτερικό να λειτουργούν το φορτιστή και να πληρώνουν για τη φόρτιση μέσω της εφαρμογής που χρησιμοποιούν στη χώρα τους χωρίς επιπλέον ενέργειες και διαδικασίες.

Ο σημαντικότερος παράγοντας στο πόσο γρήγορα θα φορτίσετε, βρίσκεται στο αμάξι σας. Το αυτοκίνητο σας έχει έναν On-Board Charger (OBC) ο οποίος καθορίζει την ισχύ που θα αξιοποιεί το αμάξι. Αν για παράδειγμα το αμάξι σας μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι 7,4 kW και το συνδέσετε σε έναν φορτιστή με 11 kW, το αυτοκίνητο σας θα τραβάει μόνο τα 7,4 kW.

Τα παραπάνω ισχύουν για φορτιστές AC μέχρι κυρίως 22 kW. Στους ταχυφορτιστές δεν επηρεάζει ο OBC και η φόρτιση εξαρτάται από την ισχύ του ταχυφορτιστή και από την πληρότητα της μπαταρίας του οχήματος σας.

Μπορείτε να φορτίσετε σε οποιοδήποτε σημείο φόρτισης του δικτύου μας κατεβάζοντας την εφαρμογή της EVloader επίσημου συνεργάτη της EVpass η οποία είναι διαθέσιμη για Android και IOS.

Στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διαδικασία φόρτισης μπορείτε να τηλεφωνήσετε στη γραμμή τεχνικής υποστήριξης που είναι διαθέσιμη 24/7 αναφέροντας το σημείο φόρτισης και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Ναι μέσω της εφαρμογής μας μπορείτε να δείτε τη διαθεσιμότητα σε όλα τα σημεία φόρτισης καθώς και να κάνετε κράτηση του σημείου έως και 30 λεπτά πριν την άφιξη ώστε να αποφευχθούν περιττές αναμονές.

Για τη διαχείριση και δημόσια εκμετάλλευση του φορτιστή, απαιτείται να είστε Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο και να έχετε ενταχθεί στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. Η διαδικασία διαχείρισης του φορτιστή είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί την αγορά και λειτουργία πλατφόρμας διαχείρισης. Αποτέλεσμα αυτών είναι, εφόσον σας δεχθούν στο Μ.Υ.Φ.Α.Η, να μπορείτε να διαχειριστείτε μόνος τον φορτιστή, αλλά με το επακόλουθο λειτουργικό και πάγιο κόστος. Η EVpass αποτελεί μέλος του Μ.Υ.Φ.Α.Η όντας Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο, και είναι εδώ για να σας απαλλάξει από το διαχειριστικό κόστος χωρίς κανένα πάγιο κόστος. 

Όχι, στην EVpass σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να αποκτήσετε φορτιστές δύο εξόδων οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να φορτίζουν δυο αυτοκίνητα ταυτόχρονα αξιοποιώντας έτσι στο μέγιστο το χώρο που έχετε παραχωρήσει για την εγκατάσταση του.

Είναι από τις πρώτες ερωτήσεις που θέτουμε σε κάποιον που επιθυμεί να βάλει έναν φορτιστή. Από τη πρώτη μας επικοινωνία βλέπουμε τι παροχή έχετε, τι φορτιστής χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες σας και έπειτα υπολογίζουμε αν θα χρειαστείτε κάποια επαύξηση.